Homepage Gastronomija

Gastronomija

HRVAŠKA KUHINJA je različna, in je zato znana tudi kot "kuhinja regij". Njene korenine sežejo še od Slavenov in starih časov, ter raznolikosti v izbiri živil in načinu kuhanja, a ta raznolikost je najbolj očitna med kuhinjami iz notranjosti, in tistimi v obalnih območjih. Kuhinja v notranjosti je pod zgodnjim vplivom Slavena in kasnejšim vplivom priljubljenih gastronomskih oblikov danes - madžarskim, dunajskim in turškim, medtem ko je obalno območje pod vplivom Grkov, Rimljanov in Ilirov, kasneje pa pod vplivom mediteranske kuhinje - italijanske in francoske.

Za vsak tip praznika obstaja navaden obrok. Svinjina in pirjani krompir jedo se na romanjih in sejmih; trske se pripravlja za božično večerjo in veliki petek, svinjina se jede na Silvestrovo, krofi so nepogrešljiv del karnevalskih svečanosti, in na jugu se pripravlja podobna slastica imenovano kroštule. Šunka in kuhana jajca z zelenjavo se strežejo na Veliko noč, medtem ko je tradicionalna sladica Pinca. Kulen (klobasa začinjena poprom) ob času žetve, gos na dan Sv. Martina, purani in druge perutnine, kot tudi Sarma (zeljni listi napolnjeni z mesom) se služijo na Božič. Na porokah, so na voljo različne jedi z različnimi kolači in piškoti, ki vključujejo breskvice, hrustljave medvedje tace, poper piškote, fritule itn.

Najljubše jedi za večino ljudi, ne glede na priložnosti vključujejo jagnje in odojek na ražnju ter ocvrto ribo, lignje pripravljene na različne načine in jedi z žara - ražnjiće, ćevapčiće ter mešani grill - pršut in ovčji sir ali dimljeno šunko in mehki sir s kislo smetano, lešo kuhano ribo in divjač.

Istrska in kvarnerska kuhinja predstavljajo poseben hrvaški stil kuhanja, kombinacija notranjosti in primorja. Te regije so bogate z odlično ribo in morskimi sadeži, a najboljši ki se lahko najdejo v severnem Jadranu so: škampi, lignje in školjke iz fjorda Limskega kanala. Po odličnem pršutu, siru in olivami, mnoge tradicionalne vinske kleti ponujajo ribje juhe, lešo kuhano ribo in kuhane rakce, črni in beli rižoto z morskimi sadeži, ter ostale jedi značilne za Srednjo Istro - tradicionalne vinska juha, jota - podobna italijanski mineštri, obroki s testeninami in rižota pripravljena s slavnimi tartufi - samoiznikla vrst dragocenih gob, ki jo kopajo posebej osposobljeni psi in prašiči; te gobe sledi glas da vsebujejo afrodizijačna svojstva.

Odlična istrska vina vključujejo: Bujsko Malvazijo, Porečki Cabernet, Buzetski Sauvignon, Merlot in Teran, Vrbničko Žlahtino in peneča vina – Bakarsko Vodico itn. Istra je tudi bogata z finimi restavracijami, zlasti vzdolž obale in na otokih Opatije, Crikvenice, Rovinja in Poreča.