Homepage Hrvaška Info

Hrvaška Info

HRVAŠKA je Srednje Europska država ki se nahaja na Jadranski obali, pokriva 56.538 km2 in ima več kot 4.7 milijonov prebivalcev. Prestolnica Hrvaške je mesto Zagreb. Vse hitrejšim razvojem turizma, ki se je začel v 50-ih letih, Hrvaška je kmalu postala sposobna tekmovati z drugimi turističnimi državami na Mediteranu.

ISTRA je največja turistična regija Hrvaške s površino 2.820 km2. Središče administracije te županije je mesto Pazin. Istra ima več kot 200.000 prebivalcev. Oznaka polotoka, ki je vidna tudi na istrskem grbu, je istrska koza. V Istri se realiziraja polovica od več kot 50 milijonov skupnih nočitev na Hrvaškem. Istrski polotok se nahaja na Jadranu, ampak je raztegnjen tudi globoko v notranjost, dotikajoč se na ta način Srednje Europe. Ravno iz tega razloga, je to najbližji izhod na toplo morje v tem delu Europe. Ta regija ima mediteransko klimo z blagimi vetrovi in dolgimi vročimi poletji. Značilna za to regijo je flora, ki vsebuje neskončne vrste visokih zimzelenih gozdov bora, cipresa, gabera in drugih dreves. Za časa poletja je temperatura zraka okrog 30°C, temperatura morja pa okoli 25°C. Povprečno število sončnih ur na leto je 2.000. Svetlo modra barva neba nad Istro lahko traja tudi do nekaj mesecev (od aprila do oktobra).

MODRA ISTRA se imenuje vibrirajoča, živahna in rahlo nagnjena zahodna istrska obala med Savudrijo in Medulinom. S svojimi majhnimi in slikovitimi mesteci, razporejenimi tako kot biserji na eni ogrlici, obala Modre Istre privablja predvsem s svojo raznolikostjo. Tam imate različne možnosti za kopanje in prakticiranje vseh vrst vodnih športov, ampak tudi glasbo, umetnost in kulturo, kot tudi zgodovinske spomenike Beneškega vpliva ki segajo še v Rimsko obdobje. Osvežitev in zabavne vsebine vseh vrst, ampak tudi tihi zalivi in mirni kraji malo izvan običajnih prometnih poti. Najpomembnejša mesta Modre Istre so: Savudrija, Umag, Novigrad, Tar, Poreč, Funtana, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin in Lim Fjord.

ZELENA ISTRA je drugo ime za središnjo istrsko notranjost, pogosto imenovana tudi “Istrska Toskana”. Kljub znatnemu rastu turističnih trendov Jadranske Regije v zadnjih nekaj letih, ona je predvsem uspela ohraniti eno stvar: svojo avtentičnost. Tukaj, v radijusu 20 kilometrov okoli Motovuna, majhnega mesteca izgrajenega od strani Benečana med 13. in 17. Stoletjem, lahko doživite izvorno Istro. Tu čas poteka malo počasneje, tukaj ljudje še vedno lahko živijo od kmetijstva, in tu boste našli mir in sprostitev od vsakdanjega stresa. Istrska notranjost je zmeraj oblečena v bujno zelenje, tudi v vročih poletnih obdobjih, in tako zagotavlja idealno podlago za vzgoj hrane vrhunske kvalitete. Spomladi so gozdovi polni aromatičnih divjih šparglj, kot tudi bledih in zelo okusnih spomladnih lisičkah. Poletje je pravi čas za uvrstitev crnega tartufa na meni. Jesen končuje sezono z jurčki in kraljem vseh gob: Tuber Magnatum Pico (beli tartuf ki se lahko najde samo v Istri in Piemonteu). Najpomembnejša mesta Zelene Istre so: Buje, Brtonigla, Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Buzet, Gračišće, Hum, Pazin, Žminj, Labin, Plomin, Bale, Vodnjan in Svetvinčenat.

KVARNER se imenuje vzhodna istrska obala, nekoč tradicionalna trdnjava številnih poletnih obiskovalcev iz Avstro-Ogrske Monarhije. To je bila zelo priljubljena poletna destinacija cesarja Franca Jožefa in njegove žene Elizabete, tako kot tudi mnogih drugih austro-ogrskih visokih državnih uradnikov, civilnih in vojaških. In to nekoliko aristokratsko, rahlo prašno in še posebej prijetno vzdušje nekdanjih časov je možno čutiti in videti še danes, v celem Kvarnerskem Zalivu. Obala je tukaj bolj strma in bolj impresivna kot tista na zahodni istrski obali, in ponekod malo spominja na Francosko Riviero. Ponuja čudovit razgled na okoliške otoke, stare kostanjeve nasade in lovorove gozde, potoke Parka Narave Učka in prekrasne Secesijske vile, ki jih prikazuje v eni povsem novi luči. Vzhodna istrska obala med Opatijo in Medulinom je idealna za kopanje, ponuja vse vrste vodnih športov in je pravi El Dorado za gurmaje, avanturiste, ljubitelje narave, planinarje in mountainbikerje. Najbolj znana po svojih obmorskih krajih, ta regija je razvila zelo dober občutek za današnje moderne in individualne potnike. Kot zelo cenjene kulinarične specialitete se izdvajajo Kvarnerski škampi in Lovranski maruni, ki jih ne smete izpustiti če obiščete to področje. Najpomembnejša mesta Kvarnerja so: Opatija, Lovran, Ičići, Mošćenička Draga, Labin in Rabac.