Namestitve v Poreču

Panorama POREČ

POREČ, skupaj z Umagom, je ena od najlepših turističnih destinacij v Istri. Mnogi turisti prihajajo sem že več kot 10 ali celo 20 let kako bi preživeli počitnice na istrski obali, v lepem okolju med izlivom reke Mirne in Limskim kanalem. Tu gostje preživijo svoje rojstne dneve in družinska praznovanja organizirana v svoji najljubši restavraciji in hotelu, kjer nekateri že vedo tudi imena osebja. Zakaj istrska obala privablja turiste, še posebej na zahodni strani, in zakaj gostje niso naklonjeni spremembam destinacije počitnic poleti in pozimi?

50 km obale, od ustja reke Mirne do globokega Limskega kanala, ima veliko za ponuditi, pa za radovedne in navdušence vedno obstaja možnost, da odkrijejo nekaj novega in uživajo v številu različnih možnosti.

Zaradi značilne lepote okolja in kulturnih spomenikov, ne smemo pozabiti tudi na 50 let vlaganja v turizem, omogočeno je ustvariti elitno področje hrvaškega turizma.

Poreč so našli Rimljani. Original načrt mesta, ki ga je ustvaril stari rimski arhitekt, ohranjen je do danes. Ogledate si lahko Forum in kamnite tlakovane ulice Decumanus in Cardo Maximus. V zahodnem delu Poreča se nahaja Akropola z ostanki antičnih templjev Martusa in Neptuna iz 1. stoletja. Nekaj časa je bil Poreč mestna kolonija, sedež vojaške in državne uprave, imenovan Kolonija Julia Parentium.

Poreč ima svojega zaščitnika – Sv. Maura. Najpomembnejša stavba v Poreču, ki je tudi del svetovne kulturne dediščine in kot takšna vključena v seznam UNESCO, je Eufrazieva bazilika, zgrajena zgodnjeg 553. leta. Čudoviti mozaiki pričajo o bleščečnosti in sili Bizanta.