Namestitve v Puli

Panorama PULA

PULA je največje mesto v Istri, z več kot 80.000 prebivalcev. Tri tisoč let staro mesto, ki leži na južni strani istrskega polotoka, je kraj kjer se združuje staro z novim, in navdihuje veliko pisateljev in skladateljev da ustvarjajo svoje umetnine. Število kulturnih in zgodovinskih spomenikov zagotavlja ambijent kulturnimi in zabavnimi prireditvami v mestu.

Posebno pomemben je Rimski Amfiteater (Arena), ki danes zagotavlja prizorišče filmskimi festivali, opernimi in koncertnimi predstavami. Ogromen Kolosej je bil zgrajen med vladanjem cesarja Avgusta, in razširitev Koloseja do sedanje širine (133mx105m), izvedena je v času vladavine cesarja Vespazijana (69-79). V Amfiteatru lahko sedi 23.000 ljudi.

Drugi znani pogled je katedrala zgrajena na mestu tempelj Jupitera in to je zgodnjekrščanska bazilika. V Puli je tudi tempelj Diane ki je nekoč stal vzporedno z Avgustovim hramem. Golden Gate (Porta Aurea) so zgrajena kot spomenik zmage družine Sergij pred 2000 leti. Herculova vrata so zgrajena kot del rimske vzpostavitve mesta. Porta Gemina (dvojna vrata) so bila zgrajena 150.g. pred Kristusom, potem je tu še grad zgrajen na mestu rimskega Kaptola ki so ga zgradili Benečani 1630. leta, in številne druge stavbe.

Turistična ponudba se nahaja izven mesta v gostom gozdnatem koncu vzdolž obale. Kompleksi apartmajev Punta Verudela in Horizont, nakon katerih sledijo hoteli Histria, Palma, Park, Brioni, Splendid in Riviera podobni so sredozemskemu mestu v malem. Plaže se razprostirajo na 190 km dolgi obali.