Namestitve v Opatiji

Panorama OPATIJA

OPATIJA, pogosto imenovana ˝Jadranska Nica˝, je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Hrvaškem, z najdaljšo turistično tradicijo na vzhodni Jadranski obali. Leta 1844. veletrgovec Higinio von Scarpa dviguje vilo Angiolino, obdano z lepim zelenim in bujnim parkom, ki so jo obiskovali visoki gosti - hrvaški ban Josip Jelačić in avstrijske cesarica Marija Anna - katere sin je Opatijo naredil priljubljeno izletničko turistično destinacijo za prebivalce Rijeke in nato tudi za Italijane in Avstrijce.

Opatija je prvo mesto v jadranski regiji, ki je uvedlo turistično statistiko že leta 1884., in je tam zgrajen prvi hotel na Jadranu imenovan Kvarner, ki ga je zgradilo Združenje južnih železničarjev leta 1884. Hotel je ležal na obali, bil je luksuzno opremljen in pritegnil je izključno elitne goste. Po izgraditvi hotela, Opatija je postala elitna poletna destinacija, tako da je, razen 12 km dolgog sprehajališča (Lungomare) Volosko-Lovran-Opatija, narejena planinska pot od Opatije do Veprinca ter naprej do Učke. Že leta 1889., Opatija je bila razglašena za prvo klimatsko obalno območje na Jadranu in je okrepila svoj položaj kot najbolj moderna turistična destinacija.

Številni turisti in lastniki vil so s sajenjem eksotičnih rastlin, prispevali k njeni hortikulturalni veličanstnosti. Opatija je bila tako privlačna, da je na koncu 19. stoletja in v začetku 20. stoletja, obiskana od takrat najbolj pomembnih oseb plemeniteg ranka - Princesa Luise von Sachsen Coburg, romunski kralj Charles I, švedsko-norveški kralj Oskar in dr. Turistični razvoj je glavna znamka Opatije še danes. Primerna klima, dobro ohranjeno okolje, lepe plaže in živahna zabava skozi vse leto, čini to mesto, še danes, enim od najbolj elitnih letovišč na Hrvaškem.

Ponudba vključuje 20 posameznih hotelih, številne restavracije, šport in rekreacijo, ter predvsem priložnosti za zabavo. V bližini hotela Admiral je marina odprta skozi vse leto. Številni dogodki v Opatiji imajo dolgo tradicijo in ponujajo visoke ravni zabave: karneval (januar / februar), Mednarodna regata jaht (maj), Opatija Yachting Cup (november). Opatija je tudi nacionalno središče, kjer se dodeluje prestižna glasbena nagrada Porin (marec), in je tudi eden od najpomembnejših kongresnih središč na Hrvaškem. Eden izmed najboljših restavracij na Hrvaškem se nahaja v Opatiji in je odprt vse leto.